Apakah tanda dan gejala keracunan makanan?
- Rasa loya
- Cirit-birit
- Muntah-muntah
- Sakit perut
- Berpeluh/demam
- Sakit kepala
- Keletihan
Apakah kesan (komplikasi) daripada keracunan makanan?
Keracunan makanan boleh mengakibatkan kecacatan seperti lumpuh atau sakit sendi-sendi yang berpanjangan (kronik). Ia juga boleh mengakibatkan kematian jika tidak mendapat rawatan awal.
Apakah yang menyebabkan terjadinya keracunan makanan?
Antara sebab terjadinya keracunan makanan adalah :
- Makanan ditinggalkan pada suhu bilik untuk tempoh yang lama (lebih dari 4jam).
- Makanan tidak dimasak dengan sempurna.
- Makanan tidak disimpan dengan baik (makanan yang mentah di disimpan bersama dengan makanan yang telah dimasak).
- Makanan tidak dipanaskan dengan sempurna.
- Daging dan ayam beku tidak dinyahbekukan dengan sempurna sebelum dimasak.
- Amalan pengendalian makanan yang tidak bersih.
- Makanan disediakan oleh orang sakit atau pembawa penyakit bawaan makanan.
Bagaimana untuk mengelakkan keracunan makanan?
Cara-cara untuk mengelakkan keracunan makanan :
- Basuh tangan dengan betul sebelum mengendalikan makanan
- Basuh tangan selepas keluar dari tandas
- Basuh dengan bersih permukaan dan peralatan yang digunakan untuk menyediakan makanan
- Pastikan kawasan dapur bebas dari serangga , makhluk perosak dan haiwan-haiwan yang lain
Sentiasa pisahkan makanan mentah dari yang telah dimasak:
- Asingkan daging ayam dan makanan laut yang mentah dari yang telah dimasak
- Gunakan perkakas seperti pisau dan papan pemotong yang berbeza untukpenyediaan makanan yang belum dimasak
- Simpan makanan yang telah dimasak dan yang mentah didalam bekas yang berbeza untuk mengelakkan dari pencemaran silang
Sentiasa masak dengan sempurna
- Masak dengan sempuna, terutama sekali daging, ayam, telur dan makanan laut
Sentiasa simpan makanan pada suhu yang betul
- Jangan tinggalkan makanan pada suhu bilik lebih dari 4 jam
- Simpan semua makanan yang telah dimasak dan yang mudah basi didalam peti sejuk / peti sejuk beku
Sentiasa gunakan air dan bahan mentah yang bersih
- Minum hanya air yang telah dimasak atau air minuman yang dibotolkan/berbungkus.
- Pilih makanan yang segar dan berkhasiat
- Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan sempurna jika dimakan mentah (ulam, salad)
- Jangan makan makanan yang telah melepasi tarikh luput
Sentiasa pilih kedai makan yang bersih jika makan diluar
- Hindari dari gerai/kedai makan yang kotor
Apa yang perlu saya lakukan jika mengalami keracunan makanan?
- Segera ke klinik atau hospital untuk mendapatkan rawatan
- Ikut nasihat doktor
- Simpan makanan yang disyaki untuk siasatan oleh pegawai berkuasa
- Pastikan tiada orang lain makan makanan tersebut
- Maklumkan dengan segera Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat.
credit : Kementerian Kesihatan Malaysia
0 comments:
Post a Comment